Νέα κατάληψη στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στην κατασκευή γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης

Η Μ.Α.Τ. είναι θάνατος, κι αυτοί που την κατασκευάζουν είναι φονιάδες.

Στο πλαίσιο της κατασκήνωσης αντίστασης στην κατασκευή γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης (Μ.Α.Τ. στα ισπανικά) έξω από την καταλανική πόλη της Χιρόνα, ακτιβιστές κατέλαβαν μια εγκαταλειμμένη φάρμα κοντά στο Ογιόλς με στόχο τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στο ενεργοπαραγωγό κι ενεργοβόρο βιομηχανικό τέρας. Η κατάληψη του Mas Castelló πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου κι άνοιξε τις πόρτες της την 1η Σεπτέμβρη 2013.

Το ίδιο απομεσήμερο κατασταλτικές μονάδες της καταλανικής αστυνομίας έσκασαν μύτη κι άρχισαν να ξηλώνουν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί γύρω απ’ το κατειλημμένο αγροτόσπιτο. Οι μπάτσοι επιδόθηκαν και σε πετροβόλημα εναντίον του κόσμου που είχε ταμπουρωθεί πίσω απ’ τα οδοφράγματα, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι καταληψίες είχαν ανεβεί στη στέγη της κατάληψης. Αλληλέγγυοι και γείτονες άρχισαν να συγκεντρώνονται στην περιοχή, και οι μπάτσοι έκαναν εξακρίβωση σε 11 άτομα (τα οποία αρχικά πιστευόταν ότι είχαν συλληφθεί, μα αφέθηκαν ελεύθερα ύστερα από λίγη ώρα). Το απόγευμα οι μπάτσοι εμφανίστηκαν ξανά για εξακριβώσεις, όμως η κατάληψη δεν εκκενώθηκε.

Οι καταληψίες απευθύνουν κάλεσμα για άμεση στήριξη με φυσική παρουσία στον τόπο, ή με δράσεις αλληλεγγύης αλλού, φοβούμενοι νέα απόπειρα εκκένωσης. Παρ’ όλα αυτά, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις εργασίες αποκατάστασης του σπιτιού, ενώ η ανοιχτή τους συνέλευση έχει προγραμματίσει δραστηριότητες για τις επόμενες μέρες του Σεπτέμβρη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που δημοσίευσαν οι αντιστεκόμενοι την 1η Σεπτέμβρη. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το μπλογκ της πρωτοβουλίας ενάντια στη Μ.Α.Τ.

Από τα εδάφη της Χιρόνα, στην Καταλονία, σας ενημερώνουμε ότι καταλάβαμε ένα νέο χώρο, με στόχο να δώσουμε συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή της γης, που αυτήν τη φορά έχει πάρει τη μορφή της γραμμής πολύ υψηλής τάσης (Μ.Α.Τ.).

Την προηγούμενη βδομάδα βρεθήκαμε στο Φεγίνες, ένα χωριό που πλήττεται άμεσα από τα κατασκευαστικά έργα της Μ.Α.Τ., και του οποίου ο πληθυσμός έχει ήδη υποστεί τα απότοκα της κατασκευής ενός αυτοκινητοδρόμου δίπλα απ’ τον οικισμό. Αυτήν τη στιγμή η γραμμή 400.000 βολτ που θα περάσει σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από το χωριό, με μερικά σπίτια να απέχουν λιγότερο από 17 μέτρα, συνιστά έναν ακόμη άμεσο κίνδυνο για τις ζωές τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιθύνοντες του έργου αγνοούν πλήρως τις ίδιες τους τις μελέτες, οι οποίες και αποδεικνύουν την επικινδυνότητα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που παράγει τέτοιο φορτίο ενέργειας, και παρακάμπτουν την ίδια τους τη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Αυτήν τη βδομάδα διάφορα συντρόφια σμίξανε για να διαδώσουν νέα από διάφορους αγώνες προς υπεράσπιση της γης, που λαμβάνουν χώρα τόσο εντός της ισπανικής επικράτειας όσο και εκτός. Κάναμε πολλή προπαγάνδα στα διπλανά χωριά και πορευτήκαμε μέχρι τα εργοτάξια. Προκαλέσαμε την κουβέντα και περάσαμε στη δράση, γεγονός που μας ενδυνάμωσε, ενώ το κοινό βίωμα αυτής της εμπειρίας μάς επέτρεψε να δικτυωθούμε και να αναπτύξουμε νέες σχέσεις.

Για να μην τελειώσει το θέμα εδώ, αποφασίσαμε να απελευθερώσουμε αυτόν το χώρο με στόχο να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης, μία εστία αγώνα. Πρόκειται για ένα νέο χώρο όπου ερχόμαστε κοντά όσοι κι όσες θέλουμε να κάνουμε απτή την αντίστασή μας. Ένα χώρο που θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε κι όπου θα είμαστε σε θέση να προτάξουμε τις στρατηγικές των συλλογικών μας αγώνων.

Επιλέξαμε τούτο το σπίτι γιατί κι αυτό βρίσκεται σε σημείο απ’ όπου σχεδιάζεται να περάσουν τα έργα κατασκευής της Μ.Α.Τ. κι όπου η αντίσταση είναι και θα είναι μετωπική. Επειδή η ιδιοκτησία είναι κλοπή, κι επειδή οι χώροι ανήκουν σε όποιον τους δίνει ζωή, αποφασίσαμε να καταλάβουμε αυτό το αγροτόσπιτο.

Ενάντια στη Μ.Α.Τ. και στον κόσμο που τη χρειάζεται!
Ενάντια στο τεχνοβιομηχανικό σύστημα!

Mas Castelló (desalojada) contra la MAT